Nog even dan is het weer zo ver. Het festival “Luna Mora”.

Luna Mora, Moorse maan, is eigenlijk een terugblik op de tijd van de Arabische bezetting, die in het jaar 756 Spanje veroverden en daar een aantal eeuwen de dienst uitmaakten.

Op deze manier wordt door Guaro de geschiedenis in leven gehouden.

Het feest waardoor ons kleine dorpje Guaro, bij de meeste Andalusiërs bekend is, wordt dit jaar op negen en tien september gehouden. Het is alweer de 20e keer dat dit prachtige en sfeervolle feest gevierd wordt.

Waren het vroeger twee weekenden in september waarbij heel Guaro op zijn kop stond. Sinds twee jaar is dit terug gebracht naar één weekend waarbij ons kleine, typisch witte, Spaans dorpje, dat zo’n 2500 inwoners kent, wordt omgetoverd tot een prachtige Arabische stad waar bezoekers uit heel Andalusie vandaan komen.

In één weekend kan het bezoekers aantal gerust oplopen tot zo’n 35.000 mensen die vanaf het begin van de avond tot de kleine uurtjes het festival bezoeken. Niet in de minste plaats voor de fantastische concerten die gegeven worden in het imposante auditorium van Guaro. Dit is tevens het grootste openluchttheater van de hele provincie Málaga.

 

Artiesten als de fantastische, twee jaar geleden overleden, gitarist Paco de Lucia, zanger Pablo Alboran en  zangeres Chambao deden hun opwachting. Ieder jaar weet de organisatie van het festival grote namen te strikken waar vele bezoekers op af komen.

luna Mora Guaro 1kl

 

De smalle straatjes van het dorpje Guaro worden verlicht met zo’n 25.000 kaarsjes die  langs de straten en in de kozijnen van de woningen geplaatst worden. Ook worden de kaarsje gebruikt om mooie figuren uit te beelden zoals natuurlijk de maan van de Luna Mora maar ook de hand van Fatima hoort ieder jaar tot de ontwerpen. Een heel team van studenten is de hele nacht bezig deze lichtjes brandende te houden. Links en rechts van de sfeervolle straatjes staan Arabisch ogende marktkramen voorzien van de mooiste snuisterijen en handgemaakte kunstwerken. Overal hoor je muziek en door de straten komt regelmatig een optocht langs van prachtig uigedoste personen die hun kunsten vertonen.

Verder zijn er overal gezellig hoekjes gecreëerd waar Arabische theehuisjes hun intree hebben gemaakt en kun je genieten van heerlijke verse muntthee met verschillende zoete hapjes.

Om aan de hongerigen tegemoed te komen, is er ook nog eens een complete straat die alleen maar gevuld is met sfeervolle eetkraampjes. Van reuze bbq’s, prachtig grote gevulde aardappels, tot heerlijke wraps en pizza’s. Er is werkelijk voor iedereen wat wils.

Het is één van de mooiste feesten die er gehouden worden  in de omgeving en daar zijn alle Guareños uiteraard enorm trots op. Ben je in de gelegeheid om een keer in deze periode bij ons op vakantie te gaan dan mag een bezoek aan de Luna Mora natuurlijk niet ontbreken.

 

 

Reacties

comments