Al wonen ze hier wat verder bij ons vandaan, toch hebben wij ook echte èn semi-echte buren. Hier in Zuid Spanje is het zo dat als er weinig tot niks aan woningen tussen dat van jou en een ander zit of je kunt bijna naar elkaar zwaaien je toch wel tot buren gebombardeerd wordt.

Zo hebben we een aardige Duitse dame om de “hoek” van de berg wonen die verzot is op dieren, gelukkig woont ze ver genoeg om er geen last van te hebben. We hebben aan de andere kant een Spaanse dame, ook gek op dieren, met een heus honden hotel, maar ook ver genoeg om geen last van te hebben. En we hebben ook nog een Engelse dame als buurvrouw maar het meest blij zijn we met onze buurtjes van Viña en Bodega Remsamen. Al kunnen we eigenlijk net niet naar elkaar zwaaien behalve als wij aan de overkant een berg oplopen, maar behalve dat is het alleen maar een halve berg die ons van elkaar scheidt en dus zijn het onze buurtjes..

c50dea4d-337a-4e71-a790-35bf33a8b938

En deze schatten van buurtjes Marjolijn en René zijn een aantal jaren geleden vanuit het niks, in het nabij gelegen Monda (dat ligt naast Guaro) een wijngaard begonnen. En daar hebben ze uiteraard met zijn tweeën hun handen vol aan. Maar het gaat heel goed. Het zijn twee van de hardst werkende mensen die we kennen.

En in de zomer trekken ze steevast 3 keer aan de bel. Want als er geoogst moet worden is het altijd fijn om wat handjes extra te hebben. En zo benaderen ze dan de bevriende hotel/b&b/appartementen-eigenaars die op hun beurt weer vragen of er gasten zijn die misschien zin hebben om een ochtendje druiven te gaan plukken.

En zo is Gerrit dus afgelopen maand drie maal met een groepje gasten druiven wezen plukken. Eerst de Chardonnay, daarna de Merlot en tot slot de Cabernet Sauvignon.

37dfca4d-c6a7-4cc8-a8dc-84e599c10d71

Om 08.00 uur is het onderaan onze berg verzamelen en met de veelal nog kleine oogjes (het kan hier nogal eens laat worden) gaat het groepje op weg naar de bodega die hier met de auto een kleine 10 minuten vandaan ligt.

Aangekomen op de wijngaard -waar je om 08.10 echt niet de eerste bent- wordt de groep verdeeld over de verschillende laantjes met druivenranken. Ieder krijgt een eigen scherpe schaar en René of Marjolijn doet even voor hoe je nou zo’n druiventros oogst. Als de techniek in orde is ga je lekker op je gemak verder en verzamel je alle geoogste trossen in kratjes die later worden opgehaald. Als alle ranken geoogst zijn gaat René met de traktor, waar Gerrit dan achterop springt, de laantjes langs om de kratjes te verzamelen.

De kratjes worden bij de bodega eerst gewogen en daarna in een ontsteler gedaan. Daar worden de takjes en druiven gescheiden en kunnen de blauwe druiven direct door naar hun tank. De witte worden eerst geperst in de wijnpers en gaan dan de tank in.

Alles bij elkaar is het natuurlijk best een ochtendje hard werken, maar het is een unieke en veelal gezellige ervaring die men niet had willen missen. De commentaren van onze gasten: “het is zulk lekker ontspannend werk“ en “bijzonder om een keer dit proces van dichtbij mee te maken”.

Kom je nu eind juli, begin augustus bij ons op vakantie dan is er dus een kans dat je, als je zin hebt, gezellig een ochtendje mee kunt druiven plukken. En natuurlijk gaat er als bedankje een lekker flesje wijn mee naar huis!!

313867ce-1ed0-40fe-9a80-e8c70814bbf3 28c7deee-ad0a-4952-a556-6a7956c8db0b 91a707ee-bbab-43db-90dd-7babfd23d4f4

Reacties

comments